Microsec e-Szignó 3.1

Telepítési útmutató

Tartalolmjegyzék

1.         Bevezető. 3

2.         Telepítés. 4

3.         Regisztráció. 8

4.         A program eltávolítása. 11

 

1.    Bevezető

A Microsec e-Szignó elektronikus aláíró programcsomag teljes eszköztárat nyújt Önnek az elektronikus dokumentumok fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláírással történő hitelesítéséhez, archiválásához.

Az e-Szignó segítségével a felhasználók elektronikusan tárolt adatait (tetszőleges szövegszerkesztővel írott szöveget, táblázatkezelő programok által készített táblázatokat, szoftvert, digitális hangfelvételt, képet, mozgóképet, stb.) elektronikusan alá lehet írni, majd az aláírt elektronikus iratokat, okiratokat és dokumentumokat szabványos (ETSI TS 101 903 – XAdES) formátumú elektronikus aktákba lehet rendezni.

Az e-Szignó főbb funkcionális jellemzői:

·       aláírás, időbélyegzés és ellenjegyzés készítés

·       elektronikus átvételi elismervény készítése és ellenőrzése

·       többszintű aláírás-ellenőrzés

·       az elektronikus dokumentumok aktákba szervezhetők (e-akta)

·       a dokumentumok formátumának ellenőrzése

Az e-Szignó-val szerkesztett szabványos formátumú elektronikus akták elektronikusan aláírt dokumentumai alkalmasak a cégbírósági és közigazgatási elektronikus ügyintézésben történő felhasználásra.

Jelen dokumentum célja az alkalmazás használatának megkönnyítése. A jobb áttekinthetőség kedvéért az egyes funkciókat a szoftver menüstruktúrájának felépítése alapján ismertetjük.

Probléma esetén kérjük, hogy keressék fel honlapunkat a www.e-szigno.hu címen vagy forduljanak szakértőinkhez, akik szívesen állnak rendelkezésükre!

Az e-Szignó használatához sok sikert kívánunk!

2.    Telepítés

1.         Az internetböngészője segítségével látogassa meg a www.e-szigno.hu weboldal ’Letöltések’ aloldalát.

2.         Töltse le a számítógépére az e-Szignó telepítő programját.

3.         A letöltött telepítő programot futtassa. (dupla kattintás a telepítő programra)

Kattintson a futtatás gombra!

Amikor a telepítő alkalmazás elindul, elkezdődik a telepítés előkészítése, majd a következő ablak jelenik meg:


4.         Továbblépéshez kattintson az egérrel a 'Tovább>' feliratú gombra. A 'Mégse' gombot választva a telepítés megszakad.

5.         A licencszerződés elfogadásához az ’Elfogadom’-ot kell kiválasztani, majd a ’Tovább>’ gombra kattintani.

6.         Megadhatjuk a telepítés helyét, illetve, hogy csak a jelenlegi vagy minden felhasználónak akarjuk-e telepíteni a programot. A ’Tovább>’ gomb lenyomásával folytatódik a telepítés. A telepítés helyét a ’Tallóz’ gombbal adhatjuk meg, amely az alapértelmezett beállítás szerint a ’C:\Program Files\Microsec\e-Szigno30\’ könyvtár. A ’Lemezterület’ egy opcionális telepítési lépést tartalmaz, amellyel ellenőrizhetjük, hogy elegendő hely van-e az e-Szignó 3.1 program számára. Ha nem kíván a beállításokon változtatni, kattintson a ’Tovább’ gombra.


 

7.         A telepítési szándék megerősítéseként, ismét a ’Tovább>’ gombot kell megnyomni, aminek hatására megkezdődik az alkalmazás fájljainak a merevlemezre történő másolása.

 

 

 


 

8.         A telepítés végén kattintsunk a ’Bezárás’ gombra.

A telepítést követően az e-Szignó 3.1 alkalmazás a Start menüből kiindulva a 'Programok' csoport 'e-Szignó 3.1' alcsoportjából érhető el. Az indítható alkalmazás ikonja egy narancssárga színű pecsétszerű alakot formáz.

3.    Regisztráció

Elérhető: főmenüből (Eszközök → Regisztráció...)

Az e-Szignó teljes körű és reklámmentes használatához regisztráció szükséges, e nélkül kizárólag a Microsec e-Szignó Hitelesítés Szolgáltató által kibocsátott tanúsítványokkal, és a Microsec e-Szignó Hitelesítés Szolgáltató időbélyegzés szolgáltatásával használható a program. A regisztrációval kapcsolatos legfrissebb információk, díjak, kérdések és válaszok a http://www.e-szigno.hu/ honlapon érhetők el. A következő ábra a regisztrálatlan e-Szignó programfelületét mutatja:

A menüpontot kiválasztva a regisztrációval kapcsolatos információkat olvashatjuk el a megjelenő ablakban:

Miután elolvastuk a tájékoztatót, a folyamatot a ’Tovább’ gomb lenyomásával folytassuk. A regisztráció második lépése az alábbi ábrán látható adatlap értelemszerű kitöltése:

A kitöltés után tegyük be a pipát ’A regisztrációs aláírása mentés/küldés előtt’ jelölőnégyzetbe kattintsunk a 'Regisztráció küldése' gombra. A regisztrációs adatokat az e-Szignó egy subscription.es3 fájlba menti, majd megnyitja az alapértelmezett levelezőprogramunkat, és csatolja egy üres levélhez. Küldjük el az így előállt e-mailt. A küldés eredményeként az akta ügyfélszolgálatunk levlezőrendszerébe kerül. Feldolgozás után a fájlt visszaküldjük, amelyet ezután el kell menteni az e-Szignó telepítési könyvtárába (ez alapértelmezett esetben a következő helyen található: C:\Program Files\Microsec\e-Szigno30\ vagy a program keresi még "C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\MICROSEC e-Szigno\" helyen ). A másolás után indítsuk újra az e-Szignó programot, és ezzel a regisztrációs folyamatot befejeztük.

Abban az esetben, ha már rendelkezik egy regisztrációs kulccsal amelynek a segítségével automatikusan tudja regisztrálni a programját, akkor kattintson a ’Rendelkezem regisztrációs kulccsal az automatikus regisztrációhoz’ jelölőnégyzetbe.

Töltse ki a ’Regisztrációs kulcs’ mezőt a meglévő regisztrációs kulccsal és kattintson ’Az automatikusregisztráció’ gombra. A program újraindításával eltűnik az ablak alsó egyharmadát elfoglaló reklámfelület és a felirat, hogy ’Ön az e-Szignó regisztrálatlan változatát használja …’ .

4.    A program eltávolítása

Erre a lépésre akkor van szükség, ha az e-Szignó aláíró programnak egy újabb verziója jelenik meg. Ez utóbbiról értesítést kapunk az e-Szignó indításakor, a bal alsó sarokban. Ekkor a meglévő változatot el kell távolítanunk a program bezárása után.

 

Az eltávolítás lépései:

1.    Lépjünk be a Vezérlőpult/Programok telepítse és törlése pontjába, keressük meg az e-Szignó programot a listában, az alábbi ábrának megfelelően:

2.    Kattintsunk az ’Eltávolítás’ gombra, majd válasszuk az ’Igen’-t

3.         A megjelenő ablakban a ’Mégse’ gombra kattintva leállíthatom a program eltávolítását. Ellenkező esetben az e-Szignó minden komponensével együtt törlődik a számítógépről.

Fontos tudni, hogy a subscription.es3 nevű regisztrációs fájl a program eltávolításakor nem törlődik a számítógépről! Ez azt jelenti, hogy egy újabb verzió telepítésekor, amennyiben Ön már rendelkezik regisztrációs fájllal, a regisztrációja továbbra is érvényes marad!